pondelok 20. augusta 2007

Ilúzia + matematika + kaluže na chodníku = MY


Spomenula som si na jednu časť obľúbeného seriálu Sex v meste: Právo ženy na topánky. Ako som tak stála dnes ráno pred obuvníctvom s taškou s mojimi obľúbenými lodičkami v ruke a zúfalo hľadela na odkaz na dverách, začal sa ma zmocňovať pocit, že moje práva boli porušené. Príjemne hrejivý pocit spôsobený vedomím, že zajtra budú moje topánky opäť doma vyzbrojené novými opätkami sa nenávratne rozplynul ako kocka cukru v šálke rannej kávy pri vedľajšom stole.

Čím to je, že ilúzie sa z nášho života vytrácajú v jedinom okamihu, no vytvárame si ich tak dlho? Potrebuje už aj malé dieťa ilúzie o svete, v ktorom má žiť alebo je to výsada získaná až vekom?Asi potrebujeme nevyhnutnú dávku, ktorá otupí naše zmysly do tej miery, že život sa nám bude zdať dostatočne zvládnuteľný. Svojím spôsobom je to efekt podobný alkoholovému opojeniu dodávajúcemu guráž, keď strácame prirodzenú plachosť a pociťujeme túžbu (potrebu?) vykonať niečo za hranicou našich všedných síl. Takto by sa dali závislosti ospravedlniť neschopnosťou vytvárať ilúzie – nárazníkovú zónu nevyhnutnú pre prežitie vo valiacom sa dave.
Ale kedy sa začína ilúzia vymykať našej kontrole a obmedzovať normálne fungovanie? Vo chvíli keď prerastie v neexistujúci ideál, keď začneme hľadať, čo ako relatívnu, dokonalosť z mäsa a kostí, dýchajúcu kyslík, chodiacu na dvoch nohách, keď začneme čakať na niečo absolútne uvedomujúc si jeho nereálnosť. Keď nám niečo uniká...
Žiadna bytosť samá o sebe dokonalá byť nemôže. Je oveľa lepšie opá(í)jať sa predstavou, že až jej doplnením dokonalosť vznikne. Vychádzajme teda z vedeckého faktu: čo chýba jednej strane, nájdeme na druhej. Komplikácia? Na Severnom póle je o 20oC teplejšie ako na Južnom. Každopádne sú teploty stále v mínuse. Mínus a mínus rovná sa plus, avšak aby rovnica bola vyrovnaná musí byť výsledkom 0. Teda hovoríme o číslach opačných znamienok, ktorých vzdialenosť od bodu nula je rovnaká a práve v tomto bode sa stretnú. Zložitá matematika... Paradoxne, práve jej exaktnosť nám dovoľuje plávať v tej malej iluzórnej kaluži človečenstva.

Žiadne komentáre: