piatok 14. decembra 2007

Kalendárny generalizmus




Z nejakého mne neznámeho dôvodu sa v podstate rovnaké dni volajú rôzne. Jeden z dôkazov, že napriek všetkým banálnym rečiam o logike a stereotypoch, to v reálnom živote funguje zase o čosi ináč. Vraj ak niečo vykazuje rovnaké alebo aspoň podobné znaky, máme tendeciu generalizovať a škatuľkovať. A predsa...sedem dní, každý z nich má rovnakých 24 hodín a celkom paradoxne má každý z nich iné meno. Prečo nemôže byť každý deň jednoducho nedeľa? Vyhli by sme sa tak mnohým úplne zbytočným komplikáciam, ktoré súvisia s ich odlišovaním. V pondelok sa vás ktosi opýta: Aký je dnes deň? V tej rýchlosti si samozrejeme máte celkom mizivú šancu spomenúť, a tak zo seba dostanete možno nie práve najsprávnejšiu odpoveď, s ktorou nevedomky žijete najbližšie dva dni. Poznáte ten šok, keď ste v tom, že je nádherný piatok a odrazu vás ktosi vyvedie z omylu: Dnes je ešte len streda.

Kto si to má pamätať? Iste zjednodušuje to výber nálady, ktorá sa často prispôsobuje dátumu v kalendári a blížiacemu sa víkendu. Fajn, ľudstvo stojí a padá na ochote robiť kompromisy.
Ustupujem teda zo svojej predošlej, povedzme ľahko anarchistickej pozície zrušiť názvy dní, a navrhujem zrušiť pondelok. Ak už nemôže byť každý deň nedeľa, nech sú teda aspoň dve. Alebo zrušme nedeľu pre poriadok a ako preventívne opatrenie proti planým nádejam, že pondelok premenovaný na nedeľu by bol lepším dňom.


Pre tých zdatenejších navrhujem pomerne zložité riešenie. Ráno po prvej káve: mrknúťočkom na displej mobilu, zistiť, aký je deň a dátum a v zápätí si povedať, že sa neviete dočkať dnešného dňa, lebo nedeľu máte radi. Nie je celkom fér robiť si pokusných králikov z nevinných spolubojovníkov, preto by som túto hypotézu mala najskôr odskúšať na sebe a potom vypracovať podrobnú správu o metódach použitých pri získavaní empirických poznatkov, priebehu výskumu, dôsledkoch, výsledkoch a všetkom tom, čo k takejto správe patrí.

P.S: Výsledky svojho bádania neskôr zverejním...

Žiadne komentáre: